- El projecte que desenvolupa l’IES José Marhuenda Prats servirà de referència per a altres centres nacionals.
- Va nàixer en el curs 2018/2019, i en l’actualitat són 9 professors els encarregats de coordinar-ho.
L’Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat (INTEF) ha inclòs el Projecte d’Investigació e Innovació Educativa, “Respira21” de l’IES José Marhuenda Prats en la Xarxa de centres que participa de manera activa en el Projecte “Aula del Futuro”.
A través d’aquesta iniciativa, l’INTEF fomenta la creació de recursos educatius oberts i promou la transformació metodològica a través d’ells en els centres escolars, amb l’objectiu de millorar l’aprenentatge dels alumnes i promoure nous models de centre educatiu.
El projecte va nàixer com a iniciativa d’un grup de professors/as que compartien una versió diferent respecte a procés d’ensenyament i aprenentatge. Així ho ha explicat Esther Cascales, en directe a través de Radio Pinós.
La xarxa dona a conéixer en el seu web (https://auladelfuturo.intef.es/red-adf/) que en l’IES José Marhuenda Prats es desenvolupa el Projecte “Respira21: un espai i metodologia adaptats al nostre segle”, amb el qual ja s’ha aconseguit transformar l’espai físic de dues aules, creant 3 zones: “Cooperem”, “Llegim” i “Presentem i Exposem”. En elles es fomenta la interacció entre el propi alumnat, així com amb l’espai, canviant la pintura, el mobiliari i la seua distribució.
A esta transformació física s’ha de sumar la implantació de l’aprenentatge cooperatiu i el ABP (Aprenentatge Basat en Projectes) com a metodologia, generant així un procés d’aprenentatge significatiu i funcional, que a més atén la diversitat. Tot això aporta un enfocament motivador i dinàmic a l’aula.
Respecte a la integració de Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC), el centre educatiu de secundària del Pinós està fent ús de diversos dispositius digitals, amb l’objectiu de reduir la bretxa digital existent entre l’alumnat. Una integració d’eines que permeten als i les alumnes reflectir el canvi tecnològic que existeix en la societat actual, amb el propòsit de facilitar la implantació d’un canvi metodològic integral.
El projecte relacionat amb els àmbits permet als alumnes una nova manera d’aprenentatge, tal com ens ha explicat David Ferrandis, altre dels professors encarregats de la coordinació.
Els principals objectius del projecte educatiu del centre són motivar, estimular i atraure l’alumnat i professorat, promoure l’ús de metodologies actives, perquè l’aprenentatge siga significatiu i funcional, així com proporcionar autonomia a l’alumnat per assumir un paper actiu en el seu propi aprenentatge, desenvolupant habilitats socials i competències clau. Tot per facilitar la inclusió entre iguals a través d’activitats que potencien la interacció entre el propi alumnat i permetre un major accés i ús adequat de les tecnologies.
Reme Cascales, també s’ha mostrat molt contenta pel resultat obtingut en tan poc temps.
A partir d’ara, el projecte que desenvolupa l’IES José Marhuenda Prats servirà de referència per a altres centres nacionals.