Tenim data, imatge i lema de la XXIVa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó. Després de la cancel·lació de 2020 i els actes simbòlics que van representar la Retrobada en 2021 a Petrer, la comissió organitzadora ha anunciat que la festa comarcal per la llengua es celebrarà el diumenge 3 d’abril en el centre històric del Pinós sota el lema L’escola que ens fa lliures.
El grup motor, integrat pels centres educatius del municipi, la Coordinadora per la Llengua (CPL) Terres del Vinalopó-Escola Valenciana i l’Ajuntament del Pinós, ha avançat que les activitats s’ubicaran, a diferència de les edicions anteriors, arran els carrers i les places més cèntriques del municipi, per tal d’engalanar-lo amb la cultura popular i convidar les veïnes i els veïns a participar-hi. Així mateix, els actes començaran uns dies abans, adaptats a les circumstàncies Covid19. La presentació i el lliurament del Premi Sambori, per exemple, estan previstos per al divendres 25 de març, a les 19.00 hores, en l’Auditori Emilio Martínez Sáez.
La regidora d’educació de l’ajuntament del Pinós, Silvia Verdú, se sent molt orgullosa que el Pinós reprenga el Treball per defensar la nostra llengua
Aquest any, la imatge és de la il·lustradora valenciana Paula Pérez de Lanuza, més coneguda com a Paulapé. El lema L’escola que ens fa lliures, de l’aforisme fusterià Si tens un fill, ensenya’l a ser lliure, encara que siga a costa teua, es contextualitza en la fita 2022 Any Fuster, que commemora el 100é aniversari del seu naixement, i vol representar un clam per l’escola crítica, laica, intercultural; feminista, coeducativa i diversa; inclusiva i plurilingüe; sostenible, pacifista i solidària.
Els centres educatius de la comarca, en col·laboració amb la CPL Terres del Vinalopó-Escola Valenciana, organitzen aquest encontre lúdic i reivindicatiu entorn a la llengua des de fa més de vint anys, en homenatge a aquelles persones que fan i són escola, escola en valencià, com mestres, famílies i activistes per l’ensenyament en valencià del territori.
Les Trobades d’Escoles en Valencià, o simplement les Trobades, són festes per la llengua realitzades cada any en una vintena de comarques del País Valencià, una manifestació cultural que reuneix fins a 200.000 persones entre mestres, xiquets, xiquetes, pares i mares. De caràcter festiu i reivindicatiu se celebren des del 1986 amb diverses activitats al voltant de la Trobada: cercaviles, concursos, tallers, jocs populars, espectacles, concerts, exposicions…