28 1 2022 PRESENTACIÓ LIBRO DE MONÓVER ALS CMAPS DE CONCENTRACIÓ (17)

Presentat el llibre “De Monòver als camps de concentració nazis”

Amb motiu del Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust, el Centre Cultural del Pinós ha acollit aquesta vesprada la presentació del llibre “De Monòver als camps de concentració nazis”, dels autors Ferran Díaz i Guillem Llin.

L’acte ha sigut presentat pel professor d’Història, Antonio Mellado, qui ha destacat que el treball realitzat pels autors trau a la llum als monoveros i monoveres deportats als camps nazis “és una aportació molt valuosa per a conéixer  a persones de pobles veïns que lamentablement van ser enviats a camps d’extermini i que facilita l’accés a noves dades per a les persones estudioses en la materia”.

Mellado ha agraït als dos autors per haver acceptat la presentació del llibre disculpant a Guillen Llin que no poguera estar en la presentació a causa del COVID, acabant la seua intervenció amb dades sobre l’exili dels 450.000 espanyols que van haver de fugir a altres països per a evitar la repressió del règim franquista després de la guerra civil espanyola.

Entre el públic assistent es trobaven integrants de Terres del Vinalopó,Cau d’Arrels, professorat i alumnat de l’institut d’ensenyament secundari, la tècnica d’arxiu, Clara Pérez així com l’edil de Participació Ciutadana, Inma Brotons i l’edil de Patrimoni César Pérez.

Ferran ha iniciat la seua intervenció agraint l’assistència del públic que ha completat l’aforament, també ha agraït a Terres del Vinalopó, Cau d’Arrels i a l’Ajuntament del Pinós per l’oportunitat de presentar el llibre.

A continuació Ferran, ha narrat com va sorgir aquest llibre, “un llibre que mai vam voler escriure”, va naixer d’una foto d’un grup de persones després de l’alliberament dels camps de concentració on apareixen el valencià Cessar Ortin i el monover Luis Moreno, a partir d’ací s’inicia un treball de recerca amb la finalitat de localitzar als familiars dels 12 veïns i 1 veïna de Monòver, ( les edats de la qual van oscil·lar entre els 25 i 35 anys), d’ells set van aconseguir salvar les seues vides. Díaz també ha volgut compartir amb els assistents alguns passatges del llibre on es narren els diferents oficis que van haver de realitzar en els camps de concentració, entre ells sabaters, moliners o el més dur el de picapedrers, o com realitzaven trajectes de més de 50 hores amb tren quan eren traslladats des dels camps de presoners als camps de concentració.

La intervenció de Ferran ha conclòs amb la lectura del manifest que una delegació de supervivents de l’holocaust van elaborar el dia que van ser alliberats dels camps d’extermini.

L’acte ha finalitzat amb un torn obert de paraula amb la intervenció dels assistents.

 

FOTOS 

 

 

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?