25-03-2023 PRESENTACIÓN LIBRO TROBADA (72)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE D’ACTES DE LA X TROBADA PEDRA SECA

La Casa de D. Pedro,  ha sigut escenari aquest  diumenge de la presentació del llibre que recull les ponències i les comunicacions que es varen presentar a la X Trobada Pedra Seca (El Pinós, Vinalopó mitjà, Alacant), del 18 al 20 d’octubre de 2019.

L’acte ha sigut iniciat per l’edil de Cultura, Silvia Verdú, qui ha destacat que “ és un dia per a gaudir del patrimoni”, recordant que va ser en 2015 quan el Pinós va iniciar el camí per a acollir la trobada.

Seguidament la tècnica de Turisme, Eva Jara, ha donat ha conèixer les diferents iniciatives municipals realitzades per l’ajuntament del Pinós, per a posar en valor la pedra seca, amb la finalitat de fomentar el desenvolupament local destacant que és un potent dinamitzador de l’economia local, així com la presència creixent de la pedra seca en les diferents polítiques municipals, finalitzant la seua intervenció parlant de la catalogació dels elements arquitectònics en els anys 2012 i 2022.

Per part seua, clara Pérez, tècnica d’Arxiu, abans de donar a conèixer l’interior del llibre, ha destacat la “gran eina de protecció que suposa la catalogació dels elements arquitectònics”, amb 275 infraestructures d’elles 112 Cucos que representa el 44,8% i refugis de caça amb el 14%, dels quals  el 33 % estan en bon estat i el 40 en mal estat, a més el 96% de les construccions es troba en terrenys privats.

Sobre el llibre que aquest diumenge es va posar a la venda , “era un compromís , i per fi ha vist la llum”, en les seues més de 300 pàgines recull els 36 ponències i comunicacions, a més de la informació dels 6 pòsters presentats als eixos temàtics i ha estat editat per l’Ajuntament del Pinós,amb la col•laboració de la Generalitat Valenciana, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i de FedinesPV.

L’edil de Turisme, Neus Ochoa, s’ha encarregat de parlar de les diferents possibilitats turístiques, que engloba la pedra seca, traçant per a això un full de ruta que inclou la continuïtat en els cursos de formació, buscar recursos de finançament, educar en valor en els centres educatius, actualitzar el catàleg de béns i espais protegits, crear rutes turístiques etc.

L’acte ha sigut tancat per l’alcalde del Pinós, qualificant aquesta jornada “com molt especial”, agraint a les diferents persones que han estan col·laborant perquè la conservació i manteniment d’aquestes infraestructures siga una realitat, ja que “l’objectiu és mantindre el que és nostre i té una identitat”, també ha recordat que els avantpassats utilitzaven la pedra per als diferents edificacions i delimitar les parcel·les “ deixant-nos un patrimoni i un treball fonamental que cal mantindre”

La  jornada ha servit per a donar a conèixer aquests elements arquitectònics tan característics del Pinós amb una visita guiada i teatralitzada pels “Cucos” del Toscar en la pedania de Lel, a càrrec de Natalia Bravo. El grup de persones que ha participat s’ha desplaçat amb autobús

Fotos 

Visita teatralitzada pels “Cucos” del Toscar en la pedania de Lel, a càrrec de Natalia Bravo 

https://fb.watch/jx0ZkZ8vHH/

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?