MOVIL ENCENDIDO TORRE POR LA PAZ (15)

La Torre del Rellotge s’encén amb torxes i ciris pels drets humans

  • L’Ajuntament del Pinós ha participat en l’acte que s’ha celebrat de manera simultània amb municipis de les Illes Balears, Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Andalusia.

 

Aquest dissabte, 13 de gener, s’ha celebrat al Pinós, i per primera vegada, l’acte d’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans.

La proposta, que va nàixer l’any 2016 per part d’alumnes d’un institut de Mallorca, té un doble objectiu. Per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que es viu a la Mediterrània, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any,  i per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural.

Davant d’importància de reivindicació que aporta esta iniciativa, l’Ajuntament del Pinós, a través de la regidoria de Patrimoni, s’ha incorporat per primera vegada encenent torxes i ciris a l’edifici més emblemàtic, la Torre del Rellotge (guardià del poble amb el seu vibrant campanar).

L’acte ha recreat la comunicació visual entre torres de guaita que antany eren un recurs d’autodefensa i es convertien en punts de llum que mostraven el camí. En el cas de la Torre del Rellotge del Pinós, es va construir en un dels punts més alts del casc urbà entre finals de 1899 i principis de 1900, per tal de facilitar la regularització del treball en una comunitat majoritàriament agrícola, en un moment en què a penes uns pocs comptaven amb rellotges en les seues vivendes o a les seues butxaques per a guiar-se. A més d’això, actuava com a campanar anunciant esdeveniments importants, cridant als veïns a l’església o altres activitats comunitàries, i en temps de la Guerra Civil va ser punt de vigilància, a càrrec de militars arribats des d’Alacant.

Esta activitat s’ha celebrat de manera simultània amb municipis de les Valls del Vinalopó com Monòver, Petrer i Elda, i d’altres comunitats com les Illes Balears, Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Andalusia.

A més, s’ha donat veu al manifest, que també de manera conjunta han llegit tots el municipis, i en el cas del Pinós s’ha encarregat els regidors de Patrimoni César Pérez, d’indústria, Raúl Pérez, la tècnica de Patrimoni clara Isabel Pérez i membres de Terres del Vinalopó . Enguany el Manifest ha estat encarregat a l’escriptor Josep Vallverdú i Aixalà en l’any de commemoració del seu centenari des del govern de la Generalitat de Catalunya.

A la fi de l’activitat les persones participants han pogut visitar la Torre i el Rellotge de 1889 restaurat recentment. La tècnica de Patrimoni, Clara Pérez, recorda que el rellotge va ser portat des de Madrid i la seua maquinària es compon de tres campanes, quatre esferes, els pesos i un campanar. La seua altura i el seu rellotge visible des de diferents punts de la ciutat la van convertir en un element icònic del paisatges urbà del Pinós.

En l’actualitat, este rellotge continua sent manual i funciona amb tres pesos: de 500, 200 i 100 quilos. La primera marca les hores; la mitjana, els quarts, i la tercera manté el funcionament del rellotge, al qual cal donar corda cada 24 hores.

L’acte ha estat organitzat conjuntament amb de Terres del Vinalopó, Coordinadora per la Llengua, Centre d’Estudis Locals del Vinalopó, baix la coordinació de l’IRMU (l’Institut Ramon Muntaner).

VIDEO

FOTOS

 

 

 

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Ir arriba
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?