15-2-2024 PRESENTACIÓ LLIBRE ELS NOMS DELS POBLES VALENCIANS (13)

Abel Soler presenta “Els Noms dels pobles valencians. Origen i significat”

L’últim llibre d’Abel Soler és una mena d’enciclopèdia o diccionari de la toponímia dels pobles de la Comunitat Valenciana, a l’obra es registren quasi 900 noms de pobles, 542 municipis i 346 poblets que no tenen terme.

Esta vesprada l’autor valencià ha estat al Centre Cultural per presentar el seu treball, amb la invitació del regidor de Patrimoni César Pérez i l’arxivera municipal, Clara Pérez en col·laboració de la Biblioteca Maxi Banegas. Tots dos han estat encarregats de presentar l’escriptor.

El Pinós és un dels pobles inclosos al llibre “Els Noms dels pobles valencians. Origen i significat”, també ho són algunes de les pedanies que conformen el terme com ara El Paredón, Ubeda, Cavallusa, Lel o Les Tres Fonts.

Segons les investigacions d’Abel Soler, El Pinós té el seu origen a les característiques del territori, pareix que a la toponímia romana i llatina, la terminació -oso/a denotava eixes qualitats i “Pinoso” ho faria pel Cabeço que a l’època, els romans el veurien replet de pins i van adoptar el nom de “Pinoso” a partir de “una monte lleno de pinos, un monte pinoso”.

L’autor que també és historiador i doctor en Història i Filologia es dedica a escriure històries sobre la cultura, el patrimoni i les tradicions de molts dels pobles de la Comunitat Valenciana el que ha fet que al llarg del any estes investigacions l’han acostat als relats, investigacions, conferències i fins i tot les llegendes, però també a experts, professors i curiosos que han tractat sobre l’origen dels noms dels pobles valencians.

El llibre començà a les xarxes socials, amb publicacions on Soler recopilava diverses informacions sobre els orígens dels noms dels pobles, tractant de transmetre-les de manera curta i divulgativa. Eixos posts van tindre molt bona acollida i va decidir agrupar-los en el llibre que hui ha presentat al Pinós.

Abel assegura que no existia cap llibre on experts i professor pogueren acudir per buscar esta informació, ja que hi ha molt escrit, però no estava aglutinat en una mateixa obra.

La presentació del llibre també ha estat un espai on intercanviar coneixements, històries i llegendes del nostre poble, els qui han acudit, han compartit amb l’autor allò que han escoltat sobre el nom del Pinós de darreres generacions.

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Ir arriba
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?