Juli Capilla ha presentat esta vesprada al Pinós un llibre que conta les històries de diferents famílies que, de forma representativa, relaten la història dels pobles valencians, les seues tradicions, els seus costums o la seua llengua. Porta per títol “Arrelats, famílies valencianes amb història” i apareixen poblacions com Vilafranca, Vila-real, Borriana, Almassora, Nules, la Vall d’Uixó, València, Tavernes de la Valldigna, Quatretonda, Gandia, Dénia, Benidorm, Tàrbena, Tabarca, Alacant, Elx, el Pinós, Jesús Pobre… fins arribar al Carxe, l’únic territori enclavat a Múrcia que parla valencià, amb José Antonio Ruiz Verdú com a protagonista, ja que la família d’este veí del Carxe va ser una de les que van començar les plantacions de vinya en la zona per a evitar la fil·loxera.
Per a recopilar totes estes històries, Juli Capilla ha viatjat expressament a estes poblacions, durant dos anys, per entrevistar-se amb la seua gent, perquè li contaren les seues històries i les seues vides i recopilar totes les dades que ha plasmat en el llibre.
Com es descriu al llibre, algunes d’aquestes famílies, en gran part procedents de Catalunya, però també d’Aragó, es van instal·lar al nou Regne de València immediatament després de la conquesta del rei Jaume I. Altres van arribar més tard. En ocupar les noves terres conquerides hi van dur també els costums, la cultura i la llengua originària dels colons. Catalans, sobretot, però també aragonesos, occitans, navarresos, mallorquins, genovesos, maltesos, castellans, francesos… van ocupar a poc a poc l’antiga Xarq al-Àndalus.
Els nouvinguts que venien a terres valencianes adoptaven la llengua del país, el “bell catalanesc” que s’havia escampat per tot el Regne de València, des de Morella fins a terres d’Oriola, i fins i tot al Regne de Múrcia.
L’edil de Biblioteca, César Pérez ha sigut l’encarregat de donar la benvinguda a l’escriptor Juli Capilla, i la periodista i activista Lorena Escandell Carbonell, que ha sigut l’encarregada de presentar l’acte, la qual ha donat les gràcies al escriptor per comptar amb ella per a la presentació.
Tal i como ha manifestat la periodista pinosera “es tracta d’un viatge inacabat on es conten històries que estan desapareixent”.
Per a Juli Capilla, que s’ha mostrat molt agraït de poder presentar el llibre al Pinós, “l’important del llibre són les històries dels protagonistes i la seua diversitat”.
A la presentació no han faltat les tècniques de biblioteca Clara Pérez i AnaBel Pérez, a més d’integrants de la Plataforma El Pinós contra la violència de Gènere.