El mes de novembre es pinta al Pinós de color morat, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, que és el 25 de novembre, i són moltes les accions que s’inclouen a l’agenda d’esdeveniments que s’han encarregat de presentar per la ràdio municipal la regidora d’Igualtat, María José Moya, i la coordinadora del departament, Laura Martínez.
També ha intervingut telefònicament Tonyi Perea, en nom de la Plataforma “El Pinós contra la Violència de Gènere“, ja que diverses activitats estan preparades per este col·lectiu, com la sessió de cinema fòrum i la concentració silenciosa de demà divendres.
Sobre la pel·lícula documental “El sostre groc”, que es projectarà a les 17,30h al saló d’actes de la Seu d’Associacions, Pau Lluch i Pérez, especialista en el tema d’abusos sexuals en la infància, ha comentat que el film, dirigit per Isabel Coixet i que va ser nominat per als premis Goya, reflexiona sobre la representació del paper de la víctima en la nostra societat, mentre que Tonyi Perea incideix en que, quan una dona o una criatura abusada denuncia una situació com aquesta és molt important comptar amb un entorn que et puga ajudar a enfrontar-te amb eixa persona agressora amb la que estàs convivint a casa. Per això, el documental apel·la a entendre la solidaritat entre dones davant estes agressions.
La posterior concentració contra la violència de gènere inclourà la lectura d’un poema i, com sempre, tindrà lloc a les 20h a la Plaça de l’Ajuntament.
Entre les activitats dirigides a la ciutadania en general la regidora ha volgut recomanar especialment la xarrada que el dilluns 18 de novembre, a les 17:30h, oferirà a la Casa del Vi la sociòloga especialitzada en violència de gènere en adolescents i joves Carmen Ruiz Repullo, destinada a famílies i titulada “La pornosocialización y su influencia en la violencia sexual”. Una xarrada molt interessant que tractará el tema com un problema com societat quan la joventut és incapaç de discernir les conductes correctes de les que no ho són.
També ha destacat, com a novetat, que el dissabte 23 de novembre es farà una campanya de sensibilització al Mercat Municipal, amb el títol “De puertas para adentro” (de 10 a 14h). S’encarregaran de l’activitat professionals d’una agencia especialitzada en violencia de genere i ja te experiencia en molts llocs de toda Espanya. Per a la regidora, és una p aposta diferent, per tal “d’eixir dels espais habituals on fem este tipus d’accions”.
El 25 de novembre serà l’acte institucional, que per a la regidora és l’acte més simbòlic de tot el mes, en el qual sempre es fa un homenatge per visibilitzar les víctimes de la violència masclista recordant les dones assassinades (enguany en portem 38 segons les dades oficials) amb els seus noms, i també hi ha un record per als fills i filles que també han segut assassinats, per a que no caiguen en l’oblit. “Darrera d’eixes dones hi ha una família, una vida, una història… i per a posar-li nom a cada assassinat contarem de nou amb la participació del centres educatius, col·lectius i associacions locals. Com sempre, serà a les 12 del migdia i a la Plaça de l’Ajuntament.
I enguany els actes conclouran el dijous 28 de novembre a la Casa de Don Pedro, amb el concert “Por ellas” que oferirà el grup de corda i vent de la Societat Unió Lírica Pinosense. Serà a les 20h, a través de la regidoria de Cultura, i per a la selecció de temes compta amb l’assessorament de Tonyi Perea.
A més dels actes per a la població general hi ha yna sèrie d’activitats destinadas per a l’alumnat dels centres educatius del Pinós, que s’ha encarregat de presentar Laura Martínez.
Per una banda, el 18 de novembre, per a l’alumnat de 3r d’ESO de l’IES José Marhuenda Prats, Carmen Ruiz Repullo oferirà el taller “Banea el machismo refresca el algoritmo: violencias machistas en la adolescencia“. Un taller que farà reflexionar a la població adolescent per a desmuntar mites i creences errònies amb les que se sol associar la violència de gènere.
Altra activitat en l’IES serà el taller sobre llenguatge sexista en les lletres musicals actuals “Con Hartura”, a càrrec del Centre Dona Rural.
Per als col·legis, enguany el cinema forum està preparat per l’educadora de Serveis Socials i es projectarà als propis centres educatius la pel·lícula “Super bailarina”, amb debat posterior sobre el seu contingut. La regidora ha explicat que “esta activitat va nàixer per la plataforma i es feia a l’auditori, però a la taula de la violència de gènere es va decidir acotar els espais i que l’alumnat tinguera un debat diferent, aula per aula.
També per a alumnat d’infantil i primària, des del Centre Dona Rural es faran al CEIP Santa Catalina uns tallers, que porten per títols “Magos y Brujos”, “Juguetes, ¿tienen género?” i “Gymkhana de la igualdad”
I per primera vegada es fa una activitat destinada a l’Escola Municipal d’Adults. Serà el taller de fake news “Stop bulos!!!” per a coneixer com tracten els mitjans de comunicació les informacions sobre violència de gènere i aprendre a distingir les reals d’aquelles que no ho són.
Per a la regidora María José Moya, “sempre volem crear una programació que valga per a despertar consciències y alçar la veu davant la violència de gènere”. Per això, anima a la ciutadania pinosera a participar en cada acte programat.
Escolta la presentació completa en ivoox en el següent enllaç: https://go.ivoox.com/rf/135660115