02-03-2023 JORNADES COEDUCA AL PIINOS (40)

La Tercera sessió de Coeduca ha abordat al Pinós “Vida pràctica i cuidats” – Mestresses de casa i corresponsabilitat

Aquest dijous, 2 de març, al Pinós s’ha parlat sobre vida pràctica, cures, corresponsabilitat, masculinitats igualitàries i la professionalització del treball domèstic.

El nostre municipi ha acollit la tercera cita de les V Jornades COEDUCA. Canviem la mirada, impulsades des del Centre de Formació del Professorat d’Elda amb el suport dels municipis de  Villena, Petrer, El Pinós, Monòver, Elda i Novelda.

Cada any giren al voltant d’una temàtica concreta en pro de la igualtat d’oportunitats entre persones i aquest any s’ha centrat en “Sabers, treballs i professions”. L’objectiu no és un altre que posar en valor aquelles professions pròpies de les nostres terres i que majoritàriament han estat exercides per dones al llarg de la història, la majoria mal remunerades i poc visibilitzades, contribuint en temps de crisis econòmica ha sostindre l’economia de les llars.

La cita del Pinós ha estat organitzada conjuntament  per la regidora d’igualtat Mª José Moya,   l’assessora de Coeducació del Cefire d’Elda, la pinosera Tonyi Perea i  l’assessora de pospecció professional Pilar Ferràndiz,  per sensibilitzar a la ciutadania i les comunitats educatives en temes de coeducació.

En primer lloc han participat  components de l’associació de Mestresses de Casa del Pinós. Elles, han posat en valor a la necessitat de fer visible la part del treball que ha quedat oculta per criteris socials. Dones que han treballat gratuïtament i sense horaris, productores de béns i serveis en les llars (encarregades de les cures familiars i d’altres tasques domèstiques).

Les seues veus han posat de manifest que la corresponsabilitat en la llar continua sent una tasca pendent i que la feminització de les cures repercuteix en la vida laboral de les dones.

També han participat professorat i alumnat del cicle formatiu i professional d’Agent d’Igualtat de Gènere i Oportunitats del Centre Integrat Públic de Formació Professional – CIPFP Valle de Elda. L’alumnat considera que és fonamental  el paper que ocuparan les noves generacions d’Agent d’Igualtat de Gènere asseguren que les persones que treballen en organitzacions com els consells locals, universitats i col·legis, o entren en contacte amb aquestes organitzacions, reben una igualtat d’oportunitats  sense distinció de raça, edat, discapacitat, gènere, orientació sexual, religió o creences.

“Les noves masculinitats” ha sigut el tema que s’ha abordat  en l’última part de la jornada al Pinós a càrrec de Pau Fons,  expert en Masculinitats Igualitàries, destacant com la revolució de les dones i el feminisme han aconseguit que els homes es comencen a plantejar la seua masculinitat i canviar per a generar una nova perspectiva de gènere.

Per a ell “és important  que des de la nostra identitat com a homes  participem d’aquest canvi i transformació social, cap a la igualtat”.

Ha qüestionant els models que ens imposa la societat i ha destacat que els homes, hui en dia,  estan disposats a renunciar als privilegis actuals, alliberar-se de càrregues i pressions innecessàries i acceptar una corresponsabilitat real en les tasques domèstiques i altres activitats assignades comunament a les dones.

Les persones assistents han pogut desgranar el concepte de masculinitat des de diferents perspectives, alhora que han compartit visions, experiències i punts de vista sobre com no hauria de ser el model de masculinitat predominant.

 

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Ir arriba
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?