16-4-2024 visita escola infantil (8)

Professorat francés coneix els projectes de millora d’espais dels centres educatius del Pinós

Nou directors i professors de centres educatius francesos han estat hui al Pinós visitant tres centres educatius del poble per conèixer els projectes de transformació dels espais al edificis, així com les noves metodologies que s’han aplicant durant els últims anys.

Esta visita està organitzada des del Centre de Formació al Professorat CEFIRE Elda, amb la col·laboració de la Regidoria d’Educació i la participació del centres educatius i forma part del projecte Erasmus+. Tant el seu director, Paúl Limorti, com la pinosera Tonyi Perea i altres membres de l’organització, els han acompanyat en esta visita, juntament amb la regidora d’Educació, Silvia Verdú.

Al CEIP Sant Antón, la seua directora, Marisol Pérez, els ha explicat com s’estan transformant les aules, corredors, patis i zones comunes, per a convertir eixos espais en els més idonis, destacant que això és possible gràcies a l’ajuda de les administracions local i autonòmica, però també per la implicació de la pròpia comunitat escolar (professorat, famílies i alumnat). Aquesta transformació es possible gràcies a un Pla d’Innovació Educativa) que tindrà una durada de dos anys i és un pla de transformació d’espais tant interiors com exteriors, alguns exemples del projecte que està en procés són: la decoració dels murs, la instal·lació de pictogrames per a que la informació arribe a tot l’alumnat, l’adequació quasi conclosa de la biblioteca o el canvi de l’accés principal al col·legi, que estarà conclòs en breu. També ha exposat les línies generals del projecte anual que marca el desenvolupament de cada curs escolar, abastant matèries diferents, i que enguany està dedicat a la ràdio, a més de la labor que es duu a terme en matèria de coeducació, respecte, autocontrol, empatia.

La segona parada ha sigut en l’IES José Marhuenda Prats, amb l’objectiu d’observar com es promouen les bones pràctiques i la investigació amb projectes com Inspira’21, un aula transformadora que es treballa en Primer de l’ESO, un espai d’acolliment  que dona continuïtat al pas del col·legi a l’institut i també han tingut una breu trobada amb alumnat de secundària que estudia francès.

Després de dinar al menjador del CEIP Sant Antón, que també ha sigut una forma de vorer eixa realitat escolar de primera mà, han visitat l’Escola Infantil Municipal La Cometa. En aquest centre han pogut vorer el procés de canvi complet, ja que la transformació d’espais i metodologia va començar l’any 2018. La seua directora, Ana Bonmatí i part de l’equip educatiu han mostrat com preparen les aules, amb quins materials, quines és el paper de l’alumnat o com es treballa amb les famílies, explicant-los que és l’infant el protagonista i que tot gira entorn als xiquets i xiquetes, amb una metodologia respectuosa i amb l’objectiu de que el xiquet experimente, investigue, conega en un espai segur i tractan que siguen feliços. Al cas de la Escola Infantil, com explicava la directora ha estat possible la transformació gràcies a l’aposta i impuls de la regidoria, ja que el centre es depenent de l’Ajuntament i l’entitat local sempre ha apostat per este canvi en el que ha invertit en la formació de l’equip docent. Els visitants han comprovat com ha estat el cavi i han conèixer com han anat adaptant-se les instal·lacions a les noves necessitats.

Natalie és una de les professores que ha realitzat aquesta visita i assegura que és molt interessant i que és molt diferent a França: “nosotros empezamos con tres años y tenemos tres edades mezcladas en una aula, allí es difícil porque la persona que acompaña a las profesoras no tienen formación” i afirma que li encantaria que el sistema fora como el que ha conegut a l’Escola Infantil.

Tony Perea és assessora de referència de diversos pobles entre ells el Pinós, que conta amb quatre centres i tots ells immersos en projectes de transformació d’espais, pel que va creure adequat que la visita es realitzara ací: “pensava que podíem oferir una visió que podia ser inspiradora per a eixa transformació que les companyes franceses necessiten”. En quant a la valoració assegura “Està sent molt positiva, estan dient que és fantàstic, tant per a elles que venen a la observació i estan descobrint moltes coses perquè tenim centres que estan en el procés i també el que està totalment transformada i la de les persones que acollim també és meravellosa i gratificant i se senten valorades”.

El director del CEFIRE, Paúl Limorti, valorava positivament la celebració d’estes visites, de les que aprenen tant les persones que venen de lluny com qui les rep als seus respectius centres educatius, i així ho estan fent al llarg de tota esta setmana en diferents localitats de la comarca.

Per la seua banda, l’edil d’Educació Silvia Verdú es sent molt orgullosa de que el Pinós i els centres educatius del Pinós hagen sigut elegits per a mostrar el treball de transformació educativa: “És molt gratificant que siguem un poble i una part educativa de referència i també per als claustres que denota que valoren el teu treball” i espera que els aprofite el que han conegut i puguen traslladar-ho als seus centres al seu país.

La jornada al Pinós es tancava amb una visita al centre d’interpretació Casa del Marbre i del Vi i una reunió per a resumir les conclusions de l’experiència de hui en esta visita al Pinós.

FOTOS

FOTOS

FOTOS

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Ir arriba
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?