Como cada mes de març, hui el plenari ha donat suport, per unanimitat, a la moció referent al Dia Internacional de la Dona que s’ha encarregat de llegir la regidora d’Igualtat, Maria José Moya.
El text, consensuat per tots els grups polítics representats en la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, reitera el compromís dels municipis en la reivindicació dels drets laborals i socials de les dones, reconeguts internacionalment i nascuts des del feminisme com a reivindicació per la igualtat i l’equitat entre dones i homes. A més, destaca que a la Comunitat Valenciana la defensa dels drets de les dones s’escampa de forma transversal i s’exerceix a les associacions veïnals, esportives, ecologistes, en defensa de la salut, els drets humans, l’urbanisme, la cultura o l’educació.
Per això es demana seguir impulsant els canvis socials estructurals per la inclusió social amb polítiques d’igualtat que busquen impulsar una societat plural i diversa, en un any sense manifestacions als carrers per commemorar el 8 de març a causa de la pandèmia mundial, i recorda l’impacte que està tenint la COVID-19 en les dones, que és major en el nombre total de casos malgrat que la prevalença és més alta en homes.
La moció convida a la ciutadania a reivindicar un futur sense discriminació per raó de gènere i/o sexe, on homes i dones formen part de la societat en igualtat de drets i responsabilitats, assumint la importància de promoure accions formatives i de sensibilització social.
A més s’insisteix en la necessitat d’intensificar des del municipalisme polítiques d’igualtat de caràcter interseccional i transversal i a dotar-les econòmicament, fomentant l’ocupació i l’emprenedoria, aplicant i implementant la normativa vigent en matèria d’igualtat retributiva entre dones i homes.
També es reclama, en l’actual àmbit de crisi sanitària, la ratificació del Conveni 189 de la OIT (Organització Internacional del Treball) per a la dignificació del treball a la llar i les cures, i es reconeixen les iniciatives i accions del feminisme, assumint, com a pròpies, les esferes d’especial preocupació que afecten a les dones: pobresa, educació i capacitació, salut, violència, conflictes armats, economia, poder i presa de decisions, mecanismes institucionals, drets humans, mitjans de comunicació i medi ambient.
Amb el compromís de promoure la igualtat de tracte i d’oportunitats, així com el ple establiment d’una igualtat real i efectiva, es reclama també dotar les entitats locals dels mitjans necessaris per a dur a terme les competències en matèria d’igualtat i garantir l’impuls d’actuacions que contribueixen a la convivència, el progrés i el desenvolupament social i econòmic sostenible.