La falta de visibilització de les escriptores valencianes s’ha posat damunt de la taula en la tertúlia que aquesta vesprada s’ha dut a terme en el Centre Cultural inclosa en les activitats del 8 de març, dia internacional de les dones.
L’escriptora d’Ibi Lliris Picó i Carbonell, ha iniciat la tertúlia agraint la invitació a realitzar l’activitat i que havia vingut al Pinós, a parlar de les seues “amigues, mares i germanes literàries” comptant la seua experiència com a escriptora, destacant que “és un orgull escriure un llibre”
També s’ha congratulat de la denominada Plaça del llibre de literatura en valencià que es porta realitzant durant sis edicions en diferents ciutats de la Comunitat Valenciana, on la paritat entre homes i dones és present desde el primer dia, així mateix en relació als jurats dels premis que es convoquen, cada vegada la dona és troba més present, sobretot en les convocatòries que realitzen els ajuntaments.
Picó, també ha posat damunt de la taula les traduccions del valencià al castellà que a vegades es desvirtuen, a més en els diferents articles de premsa on es parla d’assaig en valencià mai es nomena a les dones.
Per a Lliris és difícil conciliar la vida familiar i laboral amb l’escriptura, ja que amb la finalitat de tindre les mateixes possibilitats que els homes, les dones són mares a edats més tardanes.
La mestra d’escola i activista Tonyi Perea López ha sigut l’encarregada de presentar l’acte, donant a conèixer l’ampli currículum de LLiris i ressenyant una de les seues últimes publicacions “Ventalls de Paper”, convidant a les assistents a la seua lectura .
En els minuts finals, la mateixa Tony Perea, ha donat a conèixer les conclusions a les quals s’han arribat en aquesta tertúlia entre elles:
Que les dones han creat un corpus literari que no existia com l’infantil, dotant-lo a les aules.
Que les escriptores s’involucren unes a altres per a poder realitzar projectes en comú des de la sororitat.
Que hi ha editores i editorials que estan apostant per donar llum verda a les escriptores fent justícia i deixar a les dones en el lloc que els correspon.
I per últim que la balança entre escriptors i escriptores es troba en positiu però amb prudència.
L’acte estava organitzat des de la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó – Escola Valenciana, en col•laboració amb la Plataforma El Pinós contra la Violència de Gènere i l’Associació de Patrimoni Històric Cau d’Arrels, al costat de la Regidoria d’Igualtat i LGTBI+ i la col•laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Pinós.
Entre les persones assistents es trobaven l’escriptora monovera Marian Díez, guanyadora del Premi Enric Valor de Novel•la en Valencià, l’edil d’Igualtat, Mª José Moya, la tècnica de biblioteca, Clara Pérez i components de les associacions organitzadores.