El futur de l’agricultura al Pinós i el seu entorn continua preocupant l’ajuntament de la localitat, que ha intensificat els contactes amb els diferents organismes públics i altres consistoris de la comarca per a conjuminar esforços que porten a la ràpida arribada de l’aigua del transvasament Xúquer-Vinalopó que tant esperen els regants de la zona.
La màxima prioritat per a la primera tinent d’alcalde i regidora d’Aigües i Agricultura, Silvia Verdú, està posada en el desenvolupament i posada en marxa del post transvasament.
En el Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra hui dimarts, l’edil d’Aigües i Agricultura, Silvia Verdú, s’ha reunit a Alacant amb Francisco Zapata, cap del Servei de la Direcció General d’Aigües de la Generalitat, i fa uns dies ho va fer també a Múrcia amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Segura, Mario Urrea, i el Cap de l’Oficina de Planificació, Jesús García.
Hui s’ha parlat de garantir quin volum d’aigua del transvasament arribarà al Pinós i quan estaran preparades les infraestructures. De fet, hi ha prevista una reunió amb el Comissari d’Aigües de la CHJ, Marc García, per aclarir quan podrà ser una realitat i per demanar que l’organisme permeta mentrestant extraure aigua dels pous.
En la reunió de Múrcia també es va tractar la situació de les diferents explotacions d’aigües subterrànies vinculades al Pinós, i que es troben sobre masses d’aigües compartides amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, com Jumella Villena i Serral Salinas.
Estes noves reunions també han servit per a analitzar les línies directrius dels plans d’ordenació a redactar conjuntament per les dues Confederacions Hidrogràfiques, així com l’obligació legal de constitució sobre els aqüífers compartits de les Comunitats d’Usuaris en les quals s’integraran els de tots dos Organismes de conca.
Per a Verdú, un procés administratiu tan complex com aquest ha de comptar amb el màxim consens possible de totes les administracions implicades (Confederacions, MITECO, CCAA, Ajuntaments i usuaris), i podria aprofitar-se per a regularitzar les superfícies pendents de fer-ho, sempre que això es realitze amb recursos externs als de les masses d’aigua afectades, en el que finalment reflectisca el pla d’ordenació.
A més, la regidora ha recordat la recent reunió entre administracions i confederacions hidrogràfiques que es va dur a terme al Pinós, convocada pel propi ajuntament, i ha anunciat que s’està gestant ja una nova reunió, en la qual també podrien participar alcaldes i edils de municipis de la veïna Regió de Múrcia.
Silvia Verdú creu “necessari fer un ús racional a casa i també al camp; l’agricultor ha d’introduir sistemes moderns de reg que eviten la pèrdua d’aigua per evaporació. Hem de sumar i ser conscients de la necessitat de recuperar els nostres aqüífers, al temps que apostem per les aportacions solidàries d’altres llocs”.
Mentrestant, la pluja d’estos dies és molt benvinguda per al sector agrari i per a la pròpia Verdú: “Què millor que celebrar plovent el Dia de l’Aigua, un recurs que tant necessitem, donat que sense aigua és difícil viure”.