cartell_trobada_terres_23 (2)

Novelda situa l’educació en el centre de l’acció pel clima en la XXVa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó

Novelda és el municipi amfitrió de la XXVa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó, que tindrà lloc el diumenge 23 d’abril amb la participació de prop de cent entitats de la comarca. La festa per la llengua i la cultura pròpies, sota el lema «Recuperem el verd amb Carme Miquel», omplirà carrers i places de música i alegria per tal situar l’educació en el centre de l’acció pel clima i reivindicar l’ensenyament i l’aprenentatge en valencià.

Organitzada pels centres educatius i els col·lectius de famílies del municipi, la Coordinadora per la Llengua (CPL) Terres del Vinalopó – Escola Valenciana i l’Ajuntament de Novelda, hi participaran escoles, instituts i famílies de l’Alguenya, la Romana, Monòver, Petrer, Novelda, el Fondó de les Neus, Montfort, Elda i el Pinós, col·lectius socials i culturals, la Universitat d’Alacant, l’Institut Valencià de la Joventut, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua o la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, entre d’altres, amb més de 30 tallers i activitats, inspirats en la sostenibilitat i l’ecofeminisme, en homenatge a la mestra, escriptora, feminista i activista per la llengua Carme Miquel.

La programació inclou concentració i esmorzar típic a la plaça Vella, a les 09.30 hores; cercavila amb la Muixeranga Valls del Vinalopó, nans i gegants i colles de música i dansa populars de la comarca, a les 10.30 hores; acte d’inauguració a la plaça del País Valencià, a les 11.00 hores; tallers escolars, activitats de promoció lectora, fira d’associacions i editorials, exposició de dibuixos…, d’11.30 a 13.00 hores, així com l’actuació de l’alumnat del Conservatori professional de música de Novelda, a les 12.00 hores i el concert d’Iriuxa i Skargots, a les 12.30 hores.

Han confirmat l’assistència a la jornada la vicepresidenta d’Escola Valenciana, Imma Garrigós i Albert; el director territorial de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, David Vento Diéguez; l’alcalde i els regidors de Normalització Lingüística i Educació de Novelda, Fran Martínez Alted, Ivan Ñiguez Pina i Bartolomé Úbeda Fernández, respectivament. També, Brauli Montoya Abad, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; el director del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, Héctor Càmara Sempere; i el vicepresident del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, Jaume Fullana Mestre. Així, hi participaran representants municipals de Petrer, el Fondó de les Neus, Monòver, el Pinós, la Romana, l’Alguenya i Montfort.

25 ANIVERSARI

Aquesta representa la 5a Trobada de les Valls del Vinalopó a Novelda, després de les de 1999, 2005, 2011 i 2017. Els centres educatius de la comarca, en col·laboració amb la CPL Terres del Vinalopó-Escola Valenciana, organitzen aquesta acció des de fa vint-i-cinc anys en homenatge a aquelles persones que fan i són escola, escola en valencià, com mestres, famílies i activistes per l’ensenyament en valencià del territori. Entre les demandes, que el valencià siga un dels pilars fonamentals del nostre sistema educatiu, oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià i garantir el criteri de continuïtat pel que fa al pas de Primària a Secundària. 

La programació de la XXVa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls de Novelda va començar amb les Jornades COEDUCA Mestres que canvien el món: Carme Miquel, organitzades pel CEFIRE d’Elda, CPL Terres del Vinalopó i Ajuntament de Novelda els dies 23, 24 i 30 de març al Centre Cultural Gómez Tortosa de Novelda, en homenatge a totes les mestres que cuiden el nostre entorn, la gent i el patrimoni cada dia. Altres activitats han estat l’exposició d’Escola Valenciana Carme Miquel i Diego, mestra de País, així com el Concurs de Dibuix i el Premi Sambori de literatura en valencià, amb més de cinquanta guardons per a xiquetes, xiquets i joves dels municipis del Pinós, Petrer, Monòver, Novelda, la Romana, Elda, l’Alguenya, Montfort i Villena, entre d’altres el del cartell de la Trobada d’enguany, de Laia Esteve i Armero, de Monòver.

ENTITATS COL·LABORADORES

Aquest encontre lúdic i reivindicatiu comarcal és possible gràcies a la col·laboració dels centres educatius, les associacions de famílies i els ajuntaments de l’Alguenya, la Romana, Petrer, Monòver, Novelda, Montfort, el Fondó de les Neus i el Pinós, El Rogle, muixeranga les Valls del Vinalopó, nans i gegants del Pinós, Novelda, Monòver, Elda i Petrer, Colla de dolçainers del Grup de Danses del Pinós, Rondalla-coral Monte de la Sal del Pinós, Colla el Terròs de Petrer, Colla Els Ous i el Sarnatxo de la Romana, Colla El Xirivell de Monòver, Grup de danses del Fondó de les Neus, Rondalla, cors i danses de l’Alguenya, Universitat d’Alacant, Xarxa Aitana. FAMPA Enric Valor d’Alacant, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Presidència GVA, Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, Bromera, Andana Editorial, Iglú Editorial, Lletra Impresa, Edicions del Bullent, Iciar Alimentación, STEPV-Intersindical Valenciana, Federació d’Educació CCOOPV, Plataforma Sol Sostenible Monòver, Centre Capaz de Novelda, Comissió Aniversari Jorge Juan de Novelda i món de animació.

 

triptic_trobades_2023 (1)_compressed

 

 

 

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?