24-11-2023 FOGUERES SANTA CATALINA (177)

Nit màgica a les fogueres de Santa Catalina

Al voltant de 70 fogueres s’han cremat esta nit en el Barri de les Coves

La nit del 24 de novembre és segurament la més màgica de l’any en el Barri de les Coves i és que el candor i les flames de les fogueres són el símbol d’una tradició que continua viva malgrat el pas dels anys. Les fogueres de Santa Catalina il·luminen els carrers del barri i al voltant d’elles, veïns i veïnes s’arremolinen per a gaudir de l’alegria d’este mític barri pinoser.

En cadascun dels carrers i racons de les coves es respira l’ambient únic d’esta festa que tant d’afecte desperta entre pinosers i pinoseres, unes festes que destaquen per l’acolliment del barri a tots els qui s’acosten fins ell, un barri que ompli els orígens d’un poble que hui li ret homenatge.

Tal com mana la tradició en la nit de la cremà de les fogueres, el sopar és a base d’embotit i carn rostida en les brases de la foguera, la taula ix al carrer per a compartir-la entre amics i veïns i junts ballen i riuen fins a l’alba.

Al voltant de 70 fogueres s’han cremat esta nit en els diferents carrers del barri de les coves, moltes d’elles han rebut la vista de la comissió del barri que acudia acompanyada de la Reina i Dames del barri i de les festes patronals del Pinós juntament amb el alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, els i les edils, Mª José Moya, Silvia Verdú, Cristina Pérez y José Ángel Pérez i membres de la comissió de festejos municipal. La comitiva començava el seu recorregut en la Plaça de la Mare de Déu del Remei i recorria les diferents fogueres al so i alegria que marcava la xaranga “Els Terroristes”.

El recorregut els ha portat per multitud de fogueres en les quals no han faltat les tradicions com saltar la foguera, compartir la carn rostida, un vi o uns bunyols i fins i tot disfresses, celebració d’aniversaris i rialles, moltes rialles recordant moments van quedar guardats en la memòria de les fogueres d’antany.

Entre música, càntics i coets, la comitiva arribava a la Plaça de San Fernando on la foguera oficial esperava a Ana Amat, Shania Sáez i Zaira Rocamora, Reina i Dames del barri, encarregades de prendre la metxa que ha encès en flames la foguera. D’esta manera, amb foc es posava el colofó de final a la nit.

Enguany la foguera oficial representava un antic saló d’una casa, on es podia llegir: Foguera tradicional, trastos vells, creme lo antic i que es renove lo nou, seguint l’esperit de les fogueres, demanant que les flames s’emporten el negatiu i atraguen els bons desitjos  

Óscar Calpena, president de l’Associació de veïns del barri de les Coves assegurava que la participació enguany ha estat molt alta “jo açò no ho havia vist mai” afirmava Óscar qui ho atribuïa a que hui és divendres i la climatologia ha acompanyat. Amb un molt bon ambient en totes les fogueres que han visitat

L’edil de Festes, Mª José Moya, també feia referencia a l’alta participació enguany, amb un total de 72 fogueres, amb moltíssima gent en cadascuna d’elles, l’edil ha dit que la nit ha sigut molt bona, sense incident i amb la gent gaudint fins altes hores. A més també ha agraït la bona acollida en totes les fogueres visitades, perquè segons l’edil “Este festes es caracteritzen per la convivència i l’hospitalitat” i ha animat a que seguisquen gaudint i participant del que queda.

L’Alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, qualificava la nit com màgica, amb una climatologia immillorable i molta participació. L’alcalde, ha volgut donar les gràcies a la comissió de festes del barri “per fer esta nit la nit de la convivència i de la germanor al voltant del foc i d’eixe olor i sabor pinoser que identifica al barri” i ha desitjat que tots els any continuem gaudint del barri de les Coves.

Els bombers han estat presents durant l’encesa de la foguera oficial per a assegurar el perímetre i evitar que les flames pogueren causar algun mal en els habitatges confrontants.

Després de la cremà, la nit finalitzava amb el tradicional xocolate amb tonya que s’ha pogut degustar en la mateixa plaça.

FOTOS

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Ir arriba
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?