cartell_presentació_trobada_elpinos22

El Pinós presenta la XXIVa Trobada de les Valls del Vinalopó

El programa de la XXIVa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó, que tindrà lloc el diumenge 3 d’abril en el centre històric del Pinós sota el lema L’escola que ens fa lliures, ha començat a desenvolupar-se.

Organitzat pels centres educatius i col·lectius de famílies del municipi, la Coordinadora per la Llengua (CPL) Terres del Vinalopó-Escola Valenciana i l’Ajuntament del Pinós, aquest encontre lúdic i reivindicatiu es presentarà el divendres 25 de març, a les 19 hores, en l’auditori Emilio Martínez Sáez del Pinós, amb la participació d’alumnat, professorat, famílies i autoritats de la comarca, per a celebrar de forma quasi normalitzada la llengua i la cultura pròpies després de la cancel·lació de 2020 i els actes simbòlics de la Retrobada 2021 a Petrer a causa de la situació Covid19.

Conduït per estudiants de l’IES José Marhuenda Prats, l’acte acollirà el lliurament de premis de les convocatòries 2022 del Concurs de Dibuix i el Premi Sambori de literatura en valencià, amb cinquanta guardons per a xiquetes, xiquets i joves dels municipis de Petrer, Monòver, Novelda, la Romana, l’Alguenya, Montfort, Villena i el Pinós, entre d’altres el guanyador del cartell de la Trobada, Hugo Mira Pacheco, escolar del poble acollidor.

Hi tindran una participació destacada la mestra del Pinós Cari Gómez Espinosa, referent de l’ensenyament en valencià al territori, la presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font, i l’activista per la llengua de Novelda Sandra Serrano i Mira. Per a concloure, l’alumnat de CEIP San Antón i el CEIP Santa Catalina presentarà la cançó i el ball de la Trobada. En la preparació d’aquest esdeveniment han col·laborat l’escola infantil La Cometa, els col·lectius de famílies i el personal tècnic de les regidories d’Educació, Cultura i Mitjans de comunicació municipals.

La programació de la XXIVa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Pinós s’ha encetat amb l’exposició Empar Navarro i Giner: arrels de l’escola valenciana, en homenatge a totes les persones que han fet i fan l’escola que tenim i per la qual seguim lluitant, oberta al públic en el Centre Cultural, de 9 a 21 hores, des del divendres 18 de març fins al diumenge 3 d’abril. Aquest matí s’ha inaugurat, també, una altra exposició en la Font del Cànter que fa memòria de les festes per la llengua al Pinós amb cartells, samarretes, fotos, programacions, reculls de premsa, etc… de les convocatòries de 1998, 2004, 2010 i 2016, i que podrà visitar-se fins el 3 d’abril.

Festa per la llengua

El centre històric del Pinós acollirà, el diumenge 3 d’abril de matí, l’encontre festiu i reivindicatiu entorn a la llengua que representa la Trobada, amb esmorzaret típic, música i balls populars, actuació de la muixeranga comarcal, tallers escolars, contacontes, concert de Dani Miquel, visites a la Torre del Rellotge… Hi participaran 24 centres educatius i famílies dels municipis de l’Alguenya, la Romana, Monòver, Petrer, Novelda, el Fondó de les Neus i el Pinós. Com a novetat, les activitats s’ubicaran, a diferència de les edicions anteriors, arran els carrers i les places més cèntriques del municipi, per tal d’engalanar-lo amb la cultura popular i convidar les veïnes i els veïns a participar-hi.

Aquest any, la imatge és de la il·lustradora valenciana Paula Pérez de Lanuza, més coneguda com a Paulapé. El lema L’escola que ens fa lliures, de l’aforisme fusterià Si tens un fill, ensenya’l a ser lliure, encara que siga a costa teua, es contextualitza en la fita 2022 Any Fuster, que commemora el 100é aniversari del seu naixement, i vol representar un clam per l’escola crítica, laica, intercultural; feminista, coeducativa i diversa; inclusiva i plurilingüe; sostenible, pacifista i solidària.

Els centres educatius de la comarca, en col·laboració amb la CPL Terres del Vinalopó-Escola Valenciana, organitzen aquesta acció des de fa més de vint anys, en homenatge a aquelles persones que fan i són escola, escola en valencià, com mestres, famílies i activistes per l’ensenyament en valencià del territori. Entre les demandes, que el valencià siga un dels pilars fonamentals del nostre sistema educatiu, oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià i garantir el criteri de continuïtat pel que fa al pas de Primària a Secundària.  

Entrevista completa en IVOOX 

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Ir arriba
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?