Durant tres dies, en l’institut del Pinós es va parlar de present i futur, de medi ambient, de perspectives professionals… i la direcció del centre educatiu ha fet balanç de tot l’abordat, amb un resultat més que positiu.
Una experiencia enriquidora tant per a l’alumnat, el professorat i com per a les 23 persones que van intervindre en les ponències, xarres-col·loqui i taules redones que van tindre lloc cadascuna de les jornades, com destaca el professor Nazario Rico, una de les persones que va participar en la coordinació d’aquest esdeveniment, juntament amb Lucía Mira i Valentín Martínez, que es va desenvolupar en un marc de caràcter constructiu i participatiu.
La del dimecres 23 de març va servir per a posar de manifest les conseqüències mediambientals i econòmiques de l’actual producció i gestió de residus sòlids i com revertir aquesta situació. També per a prendre consciència de la necessitat de fer un consum responsable de l’aigua, un bé tan necessari per a la vida, apostant per projectes que ajuden la seua sostenibilitat i a millorar l’eficiència en tots els seus usos. I també va servir per a reflexionar sobre les fonts d’energia tradicionals i la seua substitució per les renovables més netes.
En la segona jornada es van donar a conéixer diverses anàlisis realitzades per alumnat del centre, sobre els canvis demogràfics i la situació socioeconòmica al Pinós, abans que en una taula redona es parlara del futur laboral en la localitat i de les perspectives per a les indústries de processament d’aliments en el nostre municipi, assenyalant la necessitat de mà d’obra qualificada i no qualificada per al sector agrari, així com la important demanda per a altres sectors productius i la importància de les habilitats socials, la formació, els idiomes o la competència digital.
I la tercera jornada va servir per a respondre a la pregunta de si el sistema educatiu respon a les expectatives, amb la presentació del projecte d’innovació i investigació educativa de l’IES José Marhuenda, catalogat com a referent estatal per l’Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat. També per abordar els principals reptes que ha d’afrontar l’Educació, abans de tancar l’esdeveniment amb una taula redona on es va incidir en la importància de reduir el nombre d’alumnes per aula, la introducció de noves metodologies i el desenvolupament de les competències de l’alumnat per a poder millorar la qualitat de l’aprenentatge, així com inculcar a l’alumnat el valor de l’esforç i el treball cooperatiu, fomentar la seua creativitat i el seu pensament crític.