24-03-2021 VISITA COMERCIOS (6)

S’inicia l’estudi de camp per implantar el nou sistema de gestió de residus al Pinós

  • El primer pas és formar a les persones que portaran a terme l’estudi de camp en les pròximes setmanes per conèixer les necessitats reals.

La futura implantació del servei de recollida porta a porta i la quinta fracció continua donant passos.

Desprès de l’estudi econòmic de viabilitat, que ja està fet, ara arriba el moment de portar a terme l’estudi de detall o estudi de camp, que comença esta setmana. Es pretén recollir dades que ajuden a elaborar un mapa amb les necessitats reals de les diferents zones del municipi, edificis, comerços… i per a fer-ho possible s’han organitzat dues jornades de formació del personal que s’encarregarà de visitar en primer lloc a les empreses locals i els blocs de veïns. El responsable d’impartir esta formació és Ángel Zornoza, de l’empresa Spora Ambiental.

Des de la regidoria s’ha estudiat primer com està configurat el municipi, el casc urbà i les pedanies, tipus d’edificis, negocis… i ara s’ha de recopilar informació dels residus que generen, tipologia, quantitats o freqüència, per estudiar la millor manera de gestionar la seua recollida i tractaments.

Per a la regidora de RSU, Silvia Verdú, “esta decisió no és un capritx, existeix una normativa europea, nacional i autonómica que obliga a la recollida en 5 fraccions, i actualment al Pinós estem recollint-ne 4, a l’espera de la nova adjudicació”.

Les cinc fraccions a que fa referència són:

  • Vidre
  • Paper
  • Plàstics i envasos
  • Orgànica
  • Resta (per a tot allò que no és reutilitzable com per exemple les mascaretes, les colilles, etc.)

Hui podem separar els envasos, el vidre i el paper i cartó als contenidors que hi ha al municipi, però no podem separar el residus orgànics de la fracció resta. Això canviarà amb el nou servei de recollida, on el camió de recollida replegarà de forma separada tots els tipus de residus domèstics.

Lorena Escandell és la persona contractada per encarregar-se de visitar les empreses i comerços locals i recollir dades sobre el tipus de residus que originen, el tracte que li donen, quantitats, freqüència, horaris… Amb tota eixa informació es podrà fer una previsió més ajustada, perquè els poals i contenidors es donaran d’acord a la realitat de cada empresa o comerç.

Els regidors de RSU, Silvia Verdú, i de Pedanies, César Pérez, també participen en esta formació, juntament amb personal municipal, perquè s’ha d’estudiar els edificis de més de 10 veïns i veïnes, accessibilitat, espai dels portals, si hi ha finestres, els accessos a pàrking i altres qüestions, com els temes dels contenidors comunitaris. Segons comenta la regidora, al Pinós són 38 els blocs de pisos que actualment superen els 11 veïns.

A les pedanies s’està estudiant el lloc on s’instal·laran àrees tancades a les quals el veïnat podrà accedir amb una targeta digitalitzada. En eixe espai estaran els cinc contenidors i la regidora recorda que no es podrà deixar res que siga per a ecoparc.

Per a Verdú, “el servei serà més còmode perquè aniran a la porta de casa i no haurem de buscar contenidors, inclòs per a la selectiva. Si ho separem tot, que es el que obliga la llei, al final no tindrem brossa tots els dies. Cal optimitzar el servei i per això ara es tracta de conèixer la realitat de cada lloc”.

Com destaca la regidora, “la implantació d’estes noves polítiques de gestió es per llei i la llei es fa per la necessitat urgent de parar el canvi climàtic; no separar els residus suposa incrementar els abocadors i, per tant, la contaminació. Per això hem de començar a fer un servei de recollida més econòmic i més respetuós amb el medi ambient. Amb l’ esforç de tota la ciutadania tot serà més fàcil i ens sentirem orgullosos de ser un poble exemplar en la gestió de residus”.

 

Escucha la entrevista con la edil de Medio Ambiente

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Ir arriba
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?