- Tindran lloc en gener i febrer i estan organitzats per les regidories de Cultura i Joventut, Educació i Igualtat de l’Ajuntament del Pinós, amb la col·laboració de l’ institut José Marhuenda Prats.
- En les sessions destinades a docents i famílies es parlarà de sexualitat i adiccions en adolescents, ciberseguritat i bon ús de les tecnologies, educar amb igualtat i detecció precoç dels TCA.
- Amb l’alumnat es tractaran aspectes com l’autoestima, prevenció de conductes addictives i alimentàries, seguretat viària o la violència de gènere.
Hui dilluns, la regidora d’Educació i de Cultura i Joventut, Silvia Verdú, ha presentat a través de la ràdio municipal una nova edició dels tallers de prevenció per a alumnat de Secundària, docents i famílies, que es portaran a terme des del 18 de gener al 17 de febrer. A més de les regidories esmentades també participa en la campanya la Regidoria d’Igualtat y col·labora l’IES José Marhuenda Prats.
Verdú destaca la importància de treballar estos temes amb els tres pilars que constituïxen la comunitat educativa (alumnat, famílies i professorat). La regidora alerta a les famílies sobre el perill de normalitzar certes actituds o l’ús sense control de les noves tecnologies, no sols a l’aula, també fora del centre o a casa. “Ningú pot assegurar a mi no em passa. Encara que ho diguem, a tots ens pot arribar que un xiquet/a patisca assetjament escolar. Quan hi ha algo que et domina es pot parlar d’una addicció”.
La campanya en l’institut es treballa per cursos. De fet, totes les activitats dirigides a l’alumnat tindran lloc al centre educatiu en horari escolar, on també hi ha previstos alguns tallers per a docents i famílies, a banda dels que es portaran a terme al Centre Cultural i el Teatre Auditori, en tot moment amb les mesures de prevenció Covid.
Amb l’alumnat es tractaran aspectes com l’autoestima, la prevenció de conductes addictives i alimentàries, la seguretat viària i la violència de gènere, entre altres.
Per a 1r d’ESO s’han programat quatre sessions del taller Aules Segures, amb l’objectiu de previndre l´assetjament escolar i el ciberassejament, a través d’un bon ús de les tecnologies. Serà impartit per Miriam Richart Ruipérez, psicòloga infanto juvenil especialitzada en prevenció i intervenció en casos de Bullying. La mateixa Miriam donarà dos tallers per a docents el 26 de gener sobre ciberseguretat i bon ús de les tecnologies.
Per a Silvia Verdú, “treballar en les aules les emocions es igualment important que fer-ho amb els continguts, perquè si un xiquet te un problema en l’aula es impossible que mantinga la concentració”.
Dirigit a l’alumnat de 2n d’ESO es farà el taller Sensibilització i Prevenció dels Transtorns de Conductes Alimentàries (TCA) ‘Tu vals més que una imatge’, a càrrec de Marina Ponzó, psicòloga sanitària, i Laura Miralles, nutricionista d’ADABE (Associació d’Anorèxia i Bulimia d’Elx). Serà el primer taller que es farà, donat que la primera de les tres sessions previstes serà el proper dimarts 18 de gener. Marina Ponzó també oferirà un taller sobre detecció precoç dels TCA en la família i els recursos assistencials disponibles, el 8 de febrer per la vesprada, al saló d’actes de l’institut.
L’alumnat de 3r d’ESO i 1r de FPB assistirà a dos tallers. El primer, amb el títol ‘La Seguretat Viària no és un joc. Mobilitat segura, saludable i sostenible a la joventut’, serà el 28 de gener i estarà a càrrec de Carlos Jamardo, coordinador provincial d’Educació Viària de la DGT. En l’activitat i també col·laboren COCEMFE i la Policia Local del Pinós. El segon tractarà el tema ‘Prevenció de Conductes Addictives. Beure i fumar són un problema?’, que oferirà José José Gil (JJ), infermer expert en addiccions.
Pel que fa al taller ‘Autoestima i Educació Afectiu Sexual’, amb dues sessions, estarà dirigit a l’alumnat de 2on d’ESO. L’impartirà Nerea Rodríguez, psicòloga clínica i Sexòloga del Departament de Salut d’Elda.
Tant Nerea com José José Gil oferiran una xarrada al Centre Cultural El Pinós el dijous 20 de gener per a les famílies. Tractaran el tema de la sexualitat i addiccions en adolescents i les assignatures pendents en matèria de sexualitat, alcohol i gènere: Educant sense por. Per assistir cal recollir invitació prèvia en el centre Cultural.
I per a l’alumnat de 4t d’ESO i 2n de FPB, el 17 de febrer s’ha programat un taller de prevenció de la violència de gènere i foment de la Igualtat, a càrrec de Marina Marroquí, educadora social especialista en Violència de Gènere i supervivent, qui els oferirà pel matí el taller/monòleg ‘Això no és amor’. Al mateix lloc, per la vesprada, oferirà per a les famílies el taller ‘Com educar en igualtat i abordar l’adolescència’. En este cas també cal recollir invitació en agendapinoso.es o en el Centre Cultural.
Com destacava la regidora, “són molts anys de la campanya, que ja es feia quan vaig entrar com a regidora de l’ajuntament, però amb el temps hem anat adaptant-la al moment, introduint noves temàtiques, sobre tot relacionades amb l’ús de les noves tecnologies, perquè els problemes de fa 15 anys no són els d’ara”.
A més, recorda que, si les famílies detecten algun problema en els seus xiquets/es, sempre i ha un professional de referència, com els que vindran estos mesos al Pinós, ja que oferixen tot l’any els seus serveis. A més, la Regidoria de Cultura i Joventut està per orientar, donat que existeixen molts centres i associacions que atenen d’una manera òptima estos problemes.
Punxa en el cartell per consultar, en format PDF, els tallers dirigits a familiars i docents
Punxa en el cartell per consultar, en format PDF, els tallers de prevenció per a l’alumnat