- L’ajuntament està elaborant un document estratègic que permetrà al municipi optar a finançament europeu
L’Ajuntament del Pinós està treballant en l’elaboració de l’Agenda Urbana 2030, amb l’objectiu aconseguir un municipi més sostenible social, econòmica i mediambientalment, i hui la primera tinenta d’alcalde Silvia Verdú ha fet una crida a la ciutadania del Pinós perquè participe en l’elaboració del document que marcarà els objectius del municipi en matèria de desenvolupament sostenible.
La participació es canalitzarà a través d’una enquesta que hui es llança a través d’internet i les xarxes socials, ja que l’Agenda Urbana del Pinós és un compromís de tots/es. De fet, gràcies a esta enquesta s’inclouran aquelles aportacions que ajuden a enriquir el document.
L’Agenda Urbana és un marc estratègic per a orientar polítiques territorials i urbanes que permeten implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el nostre municipi. Aquests ODS són una iniciativa impulsada per Nacions Unides per a donar continuïtat a l’agenda de desenvolupament després dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM).
Aquest full de ruta persegueix fer del Pinós un espai de convivència amable, acollidor, saludable i conscienciat. Per això és necessari que intervinguen tots els actors, públics i privats, que intervenen en les poblacions i que busquen un desenvolupament equitatiu, just i sostenible des dels seus diferents camps d’actuació.
L’edil ha explicat que cada edil del consistori ja està treballant amb els seus tècnics recopilant tota la informació sobre el que s’està realitzant en cada àrea actualment, així com els projectes de futur i ha posat com a exemple el treball que es desenvolupa en la Regidoria de Residus per a implantar el projecte de recollida porta a porta i el reciclatge selectiu, amb la finalitat de passar del 20 a 80% en la recollida i la implantació de la digitalització en els serveis d’ecoparc i de gestió de residus, recordant que en la futura ordenança s’inclouran beneficis per a aquelles persones que més reciclen.
L’enquesta és anònima i molt breu, que parla del que hi ha al poble, la qual cosa es pot fer per a millorar i les possibles amenaces que caldria evitar. “Es tracta de veure que fem actualment i què faràs en un futur pròxim per a millorar en tots els sentits per a ser un poble sostenible”, ha assenyalat Verdú, qui a més ha recalcat la importància de disposar d’aquest document, “ja que serà de gran ajuda per a poder rebre subvencions a nivell europeu, com les Next Generation, i no el mateix que et financen una obra al 100% que en percentatge inferior, perquè la resta l’ha d’assumir l’ajuntament”.
L’edil ha recordat que Diputació va concedir una ajuda de 15.000 euros per al pla antifrau que ja ha aprovat el consistori i per a elaborar aquest document de l’agenda urbana. Per això, el consistori va contractar els serveis d’una empresa especialitzada que ofereix orientació sobre quines subvencions s’adapten al que exigeix Europa, amb la finalitat d’evitar que siguen rebutjades les sol·licituds que presente el Pinós. Amb els resultats d’aquesta enquesta, l’empresa extraurà unes estadístiques que serviran per a complementar l’Agenda Urbana 2030 i poder aprovar-la al més prompte possible.
Verdú espera que la col·laboració ciutadana siga efectiva i hi haja un nombre suficient d’enquestes perquè el seu resultat siga significatiu. “Si hem de disposar de l’Agenda Urbana 2030 per a optar a més i millors ajudes europees cal participar en aquest projecte, ja que existeixen múltiples línies de subvencions i hem d’obrir totes les portes possibles que permeten millorar la qualitat de vida de la ciutadania del Pinós”.
Els objectius d’aquesta Agenda es troben alineats amb la Nova Agenda Urbana de Nacions Unides i són plantejaments que integren l’ambiental, el social i l’econòmic, igual que l’Agenda Urbana de la Unió Europea, que aposta per aquesta visió transversal des de la sostenibilitat.
Accedeix a l’enquesta en el següent enllaç:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpCnBjoBBiKyNL05F_jld_sXUEqCU1AYVYFcOCM5M2FCgxFQ/viewform