El 74,93% de les famílies del Pinós (535) han triat el valencià com a llengua base en els centres educatius del municipi, enfront del 25,07% que ha optat pel castellà (179). Així ho diuen els resultats de la consulta telemàtica que va llançar la Conselleria d’Educació en tota la Comunitat Valenciana i es va dur a terme dies passats.
Per centres escolars, al CEIP San Antón, amb un 67% de participació, el 77% de les famílies van triar el valencià com a llengua base per un 23% que optaren pel castellà, encara que hi ha un curs, 3r de Primària, on les dades ens deixen un empat a 50%. Per a la resta de cursos el percentatge de famílies que es van decantar pel valencià està al voltant del 80%.
La directora del centre, Marisol Pérez, ha valorat positivament la participació de les famílies i comenta que “estos resultats faran que el pròxim curs el col·legi mantinga totes les seues aules amb el valencià com a llengua base a excepció del 3r curs, on hi haurà una aula en valencià i altra en castellà”.
En el cas del CEIP Santa Catalina, la participació total ha segut més alta i en tots els cursos ha guanyat el valencià com a llengua base, i en el cas de 1r de Primària el valencià arriba al 100%. L’única excepció és 6é de Primària, on el castellà s’ha imposat amb un 56% per un 44% que s’ha decantat pel valencià.
Per a Rafa Barroso, director del col·legi, la valoració és molt positiva, tant per l’alta participació de les famílies i per que recolzen el programa plurilingüe avançat del centre educatiu.
Pel que fa a l’IES José Marhuenda Prats, el valencià també és la llengua més triada. En este cas la consulta estava dirigida a famílies d’alumnes que cursen els tres primers cursos de l’ESO. El director del centre, Nazario Rico, destaca que la participació va ser de prop d’un 65%.
En 1r ESO van optar pel valencià un 59% y un 41% pel castellà. En 2n ESO un 55% va triar el valencià enfront d’un 45% que ho va fer pel castellà. I en 3r ESO un 61% es va decantar pel valencià mentre que un 39% va triar el castellà. La distribució es farà amb dos grups en valencià i altres dos en castellà.
La regidora d’Educació, Silvia Verdú, ha manifestat sentirse contenta en general pels resultats de la consulta en el municipi, ja que al Pinós es mantenen pràcticament totes las classes com fins ara, encara que no és molt partidària d’una llei que no te en consideració les necessitats pedagògiques reals de l’alumnat i deixa la responsabilitat sobre esta qüestió de la llengua base a les famílies. Per a Verdú, saber una llengua és molt important i era més recomanable que foren pedagogs o professionals qui decidiren estes coses, o el consell escolar, que representa a tota la comunitat educativa. Per altra banda, ha volgut aclarir que el que s’ha decidit és quina llengua serà la prioritària el próxim curs, quina tindrà més pes. Açò significarà també que en el cas de 3r en el CEIP San Antón o el 6é del CEIP Santa Catalina hi haurà una classe que no tindrà els mateixos llibres que la resta del cole. Son decisions que trenquen amb les polítiques d’inclusió i lamenta que es torne a criteris de segregació.
En cas de l’alumnat de l’Escola Infantil que l’any que ve passa al coles, en el procés de matricula hauran de triar la llengua, però s’han d’aprovar les bases d’admissió.