25-03-2022 PREMIS SAMBORI TROBADA (63)

La festa comarcal per la llengua arriba al Pinós el 3 d’abril

  • La XXIV Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó s’ha presentat en la cerimònia dels premis Sambori
  • El cartell anunciador de la Trobada és obra del pinoser Hugo Mira Pacheco, de 4t del CEIP “Santa Catalina”, guanyador del 1r premi del concurs de dibuix
  • Enguany han segut guardonats 8 alumnes i una classe dels nostres centres educatius

El municipi del Pinós ha acollit aquesta vesprada la cerimònia de lliurament dels premis Sambori, de literatura en valencià, i del Concurs de Dibuix de les Valls del Vinalopó, en un acte organitzat pels centres educatius del municipi, la Coordinadora per la Llengua “Terres del Vinalopó-Escola Valenciana” i l’Ajuntament del Pinós, on hi ha participat alumnat procedent de Petrer, Monòver, Novelda, la Romana, l’Alguenya, Montfort, Villena i el Pinós.

El Premi Sambori té per objectiu promoure l’ús literari del valencià dins de l’àmbit escolar des de Primària fins a Batxillerat i cicles formatius; a més d’alumnes amb Necessitats Especials. I forma part de la celebració de la Trobada de Escoles en Valencià que enguany se celebra al Pinós el proper dia 3 de abril.

I per fer participes a tota la comarca d’aquesta festa, abans de fer el lliurament de premis s’ha projectat un vídeo amb la participació de tots els centres escolar del poble, on es conviden a retrobar-nos desprès de la pandèmia, per tornar a celebrar la festa per la nostra llegua, el Valencià, com a pobles agermanats.

Tot seguit, alumnat de l’IES “José Marhuenda Prats” del Pinós han presentat l’acte, explicant el significat del lema de les Trobades d’enguany “L’escola que ens fa lliures”, commemorant el centenari del naixement del escriptor Joan Fuster i la seua obra “Nosaltres, els valencians”.

També s’ha homenatjat a docents referents del nostre territori que han contribuït al coneixement de la nostra història, cultura, societat, economia…, com Rosa Mussons, del Pinós; Paquita Muñoz Durà, de la Romana; Reme Payá Payá, de Petrer; o Llum Sánchez Penalva, de Novelda.

La periodista i activista de la Coordinadora per la Llengua de les Terres del Vinalopó, Sandra Serrano i Mira, s’ha dirigit al públic amb unes paraules de benvinguda, abans de començar amb el lliurament dels guardons de dibuix. Per a ella, aquesta cita és possible gracies a tota la comunitat educativa “Tots i totes hem aconseguit que aquest certamen de literatura en valencià siga la llavor que fa créixer la nostra llengua”

Participació destacada ha tingut la mestra del Pinós Cari Gómez Espinosa,referent i compromesa en  l’ensenyament en valencià al territori.

PREMIS DIBUIX

El dibuix que encapçala el cartell anunciador de la Trobada al Pinós ha sigut elaborat per l’alumne Hugo Mira Pacheco, de 4t del CEIP “Santa Catalina”, qui ha obtingut el primer premi de la convocatòria comarcal.

També ha destacat el dibuix de Carla Vidal Albert, de 4t del CEIP “San Antón”, que ha obtingut el 3r premi. A nivell centres educatius locals, s’han premiat els treballs d’Omar El Farouk Mokhtar, del CEIP “San Antón”; i Lola Ibáñez Ochoa i Irene Amorós Martínez, del IES “José Marhuenda Prats”.

Després ha arribat el moment de lliurar els premis del concurs Sambori de literatura en valencià als protagonistes de la vetllada, l’alumnat de la comarca. El mestre Rafa Barroso, en representació del jurat comarcal del premi, Laura Font, presidenta de la Fundació Sambori i l’alcalde  del Pinós, Lázaro Azorín Salar, han lliurat els guardons a les joves promeses de la literatura.

Laura Font, presidenta de la Fundació Sambori, ha expressat que “Escriure és important però escriure en la nostra llengua ho és fins i tot més. Les vostres paraules dibuixaran el món que volem”

Per la seua banda, L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, en la seua intervenció ha posat en valor el compromís adquirit per les administracions, els centres, els docents, les famílies i l’alumnat per potenciar l’ús i el coneixement de la nostra llengua, la nostra terra i les cultures pròpies de cada municipi. I ha aprofitat l’ocasió per a convidar a tota la comarca a participar  en la XXIV Trobada d’Escoles en Valencià. “Per al Pinós és un orgull tornar a trobar-nos i alçar la veu en defensa de la nostra llengua” ha conclòs  Azorín.

Tots els anys la Trobada té una cançó que reflexa la festa i les ganes de gaudir tots junts. Amb ella i un ball,  a càrrec de l’alumnat dels CEIP San Antón i CEIP Santa Catalina, han finalitzat els actes fins al pròxim dia de retrobament, el 3 d’abril, al centre urbà del Pinós.

 

En la preparació d’aquest esdeveniment han col·laborat l’escola infantil Municipal “La Cometa”, els col·lectius de famílies i les regidories d’Educació, Cultura i Mitjans de Comunicació Municipals.

GUANYADORS DEL PINÓS

– Premi Sambori Educació Infantil: “Sopa de Ratolí”, de la Classe de 5 anys B. CEIP San Antón.

Educació primària:

– En Primer Cicle ha sigut premiat “El Peix”, de Sara Parra Mira. CEIP San Antón.

– Segon cicle: “El fruit miraculós”, d’Aleix Sanz Cascales. CEIP Santa Catalina

– Tercer Cicle: “El Sambori”, de Berta Nicolás Hernández. CEIP San Antón

Educació secundària IES José Marhuenda Prats:

– Primer Cicle: “La senyoreta Rodes”, de Toni Vidal Albert, i “Els casos de les agulles del temps” de Fiorela Bartel León. I els premis especials per als treballs “Pluja, un gos que va aprendre a nadar”, de Noa Ivana Navarro Nievas, i “Res és impossible”, d’Irene Amorós Martínez.

– Baxillerat: “Memòries de la besàvia”, d’Aitana Albert Sanchiz.

PROGRAMACIÓ D’ACTES 

FOTOS 

 

 

Comparte esta noticia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Ir arriba
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?