Reproduir música, fer fotos a l’instant, accedir a xarxes socials… son accions quotidianes que les noves tecnologies ens permeten realitzar diàriament, però ¿som conscients de l’ús que fan els nostres jovens sobre certs perills com les addiccions als videojocs, continguts violents o ciberbulling?
Atenent a esta preocupació, la regidoria de Cultura i Joventut va organitzar ahir dijous per la vesprada un taller destinat a les famílies sobre l’ús responsable de les TIC, a càrrec Nicolás Condés, coordinador de programes de prevenció de la Fundació Proyecto Hombre a Alacant, que durant aquests dies també ha estat realitzant xarrades de sensibilització a l’alumnat de 5é i 6é de Primària.
Entre el públic destacar la presència de la regidora d’Educació, Silvia Verdú, que va presentat al ponent, la regidora Neus Ochoa i les tècniques de Cultura i Joventut, Belén Jara i Natalia Rico.
Els adolescents són un segment de població especialment vulnerable a poder desenvolupar conductes de risc relacionades amb internet i les noves tecnologies, en estar en una edat que es caracteritza per tindre dificultats per a mesurar els riscos, la falsa sensació d’invulnerabilitat, la necessitat de socialitzar i també la necessitat d’intimitat.
Per a la regidora del àrea, Silvia Verdú, “cal treballar en que la gent jove faça un ús adequat i sàpiguen els riscos existents, i les famílies ocupen un paper clau en la prevenció dels problemes relacionats amb les tecnologies”.
Per la seua banda, Nicolás Condés ha destacat, que “els progenitors hem de ser conscients de que xiquets d’onze anys no poden disposar de xarxes socials, ja que les normes estan per a complir-les”.
A Espanya, l’edat legal per a usar xarxes socials són els catorze anys. No obstant això, són molts els xiquets que ni tan sols tenen ja aquesta edat i compten amb un perfil en xarxes socials. A este respecte, ha afegit que “les famílies hem de ser responsables de la seua educació, aportant els coneixements, destreses i habilitats que els ajudaran a enfrontar-se amb major o menor èxit als reptes i dificultats de la vida quotidiana”.