03-07-2021 FESTA DE LA DIVERSITAT (37) a

Esplèndida vesprada-nit de festa per commemorar la diversitat

La pinada del Parc de Santa Catalina va acollir dissabte la primera edició de la Festa de la Diversitat, un esdeveniment que va resultar tot un èxit, tant per a la Regidoria d’Igualtat com per a la resta de regidories que van col·laborar en la seua posada en marxa.

Amb totes les taules plenes, el públic va assistir a un acte que va incloure projeccions, missatges reivindicatius, una taula d’experiències que va ser molt interessant, i la lectura del manifest que al llarg d’estos dies van preparar alumnes del institut del Pinós.

La regidora d’Igualtat, Mª José Moya, va exercir la llavor de presentadora de l’acte, recordant en les seues primeres paraules que hi ha moltes raons per a celebrar una festa com esta, donat que encara queda molt per camí per recórrer i que puguem ser una societat completament igualitària. De fet, també va alertar sobre el creixement dels grups extremistes que estan posant en perill les conquestes socials que han anat aconseguint-se estos últims anys.

El públic va poder disfrutar de la projecció de dos curts del director Ángel Puado, “Trans, dos abuelas hablando de…”, que ha rebut nombrosos premis, i l’estrena de “Cuestión de sexos”, on intervé el jove actor pinoser Andreas Lozano, qui no va poder estar a l’acte però va deixar un missatge gravat.

També es va projectar el videoclip del rap “Una mà al Cel”, creat per l’alumnat de 6é del CEIP San Antón. La seua mestra Toñi Perea va explicar cóm s’havia gestat dins el projecte “Rapsodes”, juntament amb un taller de sensibilització sobre la diversitat.

En la pantalla també es va poder veure el vídeo commemoratiu del Día de l’Orgull LGTBI 2020, i la regidora d’Igualtat va agrair a les persones que van col·laborar en ell a pesar d’estar en pandèmia, definint-les com persones valentes.

Un dels moments importants de la nit va ser la taula d’experiències, que va estar moderada per l’alcalde i diputat nacional Lázaro Azorín, per a qui es important aconseguir “que l’odi torne a tenir vergonya. Queda molt per fer i les persones que estem ací som activistes perque cal ser-ho. No fem mal a ningú i respectem a tots”.

Beatriz Perona, psicòloga d’Orienta Alicante, va parlar de l’equip amb que compta per atendre als usuaris de tota vla província, destacant que en els tres primers mesos de la pandèmia es van duplicar les atencions. Ella treballa amb adolescents trans i reconeixia que no és fàcil per a les famílies.

Aitor Pla, president de Ponts d’Igualtat, destacava que en els dos anys de trajectòria de l’associació s’ha avançat molt i es congratula d’haver contactat amb les universitats per treballar estos temes. A més, des de fa tres mesos disposen ja d’un punt físic d’atenció.

L’escriptora i activista Lydia Na, presidenta de Entendemos LGTBI, veu l’avantprojecte de Llei Trans com un punt d’inici per a lluitar pels drets que encara no te el col·lectiu. Mentrestant, ser activista és promoure la visibilització d’unes persones que no ho son fins que no donen el pas d’assumir-ho i eixir al carrer sent qui són.

Pel que fa a Carlos Perona, estudiant de Disseny de Moda, la seua presència no tenia res a vore amb els seus estudis, sinò amb les conseqüències d’una agressió homòfoba que va patir fa tres anys. El procés de recuperació va ser prou dur i no va tornar a eixir de festa durant molt temps. Per a ell, les agressions ens fan retrocedir com a societat.

En acabar la taula d’experiències es va projectar un vídeo amb les paraules de felicitació de Miquel Àngel Fernández, director executiu de la Fundació Pedro Zerolo, celebrant que el municipi del Pinós s’animara a celebrar esta festa de la diversitat.

Pel que fa al manifest de l’Orgull, la seua elaboració i lectura va estar a càrrec d’alumnes de l’institut José Marhuenda Prats. Van pujar a l’escenari acompanyats per la professora Estefanía Pérez, qui va explicar cóm ho van preparar.

Mentre es produïen les intervencions i projeccions, a les taules anaven servint-se vins de Bodegas Volver i embotits de Rico i Espinosa, firmes col·laboradores en l’esdeveniment.

La vetlada va continuar amb la música de Me and the Reptiles i la gent que va voler continuar la festa tenia l’oportunitat de sopar amb el menú de l’Orgull que oferia Rico i Espinosa, “montaditos” variats i broquetes de fruita.

També hi havia una zona de photocall per a que la gent es fotografiara davant el logotip “El Pinós, L’encant de la Diversitat”. Bona part de les persones que participaren en els actes van fer una paradeta davant la càmera.

Per altra banda, en la zona d’accés a la pinada es podia disfrutar d’uns panells amb bona part de l’exposició “Transgresivas” i tot el recinte estava decorat amb multitud de cors amb la bandera LGTBI.

FOTOS

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?