05-06-24 DÍA MUNDIAL DEL MEDIO AMBIENTE HUMEDAL PRADO (22)

Visita a l’Aiguamoll del Prao per a celebrar el Dia del Medi Ambient

El 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, al Pinós este dia s’ha commemorat realitzat una visita a l’Aiguamoll del Prao per a sensibilitzar a la població sobre la importància de cuidar el nostre entorn i espais naturals.

L’edil de Medi Ambient, Mª José Moya ha visitat la zona para celebrar este dia amb les persones més implicades la cura i manteniment d’este espai: “Hem volgut estar hui ací per a reconèixer eixa faena que fan els voluntaris i les voluntàries per tal de mantindre estos espais, és una manera de premiar eixa faena visitant-los i agraint-los el seu treball”.

A més dels voluntaris també hi estaven integrants del centre educatiu “La Zarza” de la fundació Diagrama i treballadors forestals que formen part de la xarxa de persones que mantenen els espais naturals municipals. L’edil els ha donat el seu suport i ha recordat que des de l’administració és valora el treball que han fet i segueixen fent: “L’ajuntament del Pinós des de fa molts anys ha fet un gran esforç, va apostar per invertir, comprar terrenys, sol·licitar programes d’ocupació  perquè estos espais naturals estiguen com estan amb projectes de recuperació que han fet que hui qualsevol persona que vinga puga vorer la qualitat d’este espai i altres”.

José Carlos Mozó, tècnic de l’àrea ha explicat el treball que al llarg dels anys s’ha dut a terme en l’aiguamoll i com ha anat canviant fins a convertir-se en este espai natural actual. Els treballs van començar fa al voltant de 20 anys quan l’Ajuntament va decidir recuperar este patrimoni que en el seu moment va ser un antic sistema agrícola enclavat en l’aiguamoll, però que a partir dels anys 50 i 60 va caure en declivi i va suposar que la xarxa de sèquies i basses anaren desapareixent i deixaren de ser funcionals. El perill d’embassada i inundació i la voluntat municipal de recuperació van ser el punt de partida dels treballs que al llarg dels anys s’han anat realitzant.

Monzó assegura que estos treballs han sigut molt importants a nivell mig ambiental: “Este ecosistema de sèquies s’ha mantingut immutable des de fa segles i ha existit una fauna associada que s’ha perdut i gràcies als treballs de recuperació d’este sistema també hem recuperat part d’eixa biodiversitat”. El tècnic assegura que malgrat ser un treball complicat ha valgut la pena: “és difícil treballar a recuperar paisatge, però després de molts anys de voluntariat i treball conjunt hem aconseguit este *especio que pot considerar-se com un oasi en este espai àrid, un espai únic en tota la comarca amb espècies úniques com el fartet”. Es tracta segons l’especialista d’un patrimoni natural i cultural que hem de continuar mantenint i conservant.

Campanya de voluntariat ambiental

Enguany es compleixen 26 anys de voluntariat ambiental i des de la regidoria han començat una campanya de conscienciació i captació de voluntaris. Ahir el tècnic de l’àrea acudia a l’institut del Pinós per a conscienciar a l’alumnat major de 16 anys de la importància i necessitat de col·laborar en la conservació i protecció dels espais naturals.

L’edil Mª José Moya explicava que este any han volgut incidir en els joves perquè puguen conscienciar-se i conèixer el nostre entorn: “contem amb gent que coneix i valora estos espais naturals, però hem d’incidir en la gent més jove, és la única manera que tenim de valorar el que tenim i el que som, conèixer, estar, treballar-ho i valorar-ho i per això volem implicar als més joves, perquè és una manera de conèixer el nostre entorn”.

El projecte de voluntariat ofereix la possibilitat de gaudir de l’espai natural municipal, fent tasques de vigilància i protecció, sobretot en els mesos estivals evitant els incendis forestals, però també fent altres tasques de conservació a més de rebre formació que pot ser molt valuosa en un futur laboral.

El voluntariat ambiental es desenvolupa en els mesos de juliol i agost i els qui desitgen participar poden dirigir-se a l’àrea de medi ambient.

 

 

 

 

Comparte esta noticia

Scroll al inicio
Ir arriba
Abrir chat
1
Hola, ¿En que podemos ayudarte?
Medios de Comunicación de Pinoso
Hola, ¿En que podemos ayudarte?