El Centre Cultural va acollir en la vesprada d’ahir dilluns una nova reunió formativa per a les persones que s’han sumat al servei de compostatge comunitari de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament del Pinós, i del consorci de residus Crea que facilita la formació i l’assessorament per a dur a terme aquest projecte, així com els materials necessaris per a la separació selectiva de la matèria orgànica i el procés d’elaboració del compost.
Al Pinós ja s’han realitzat diversos cursos de formació, tant per a les persones que han decidit participar en el projecte de manera individual, com a col·lectiva.
En la reunió se’ls va donar a conéixer els residus orgànics que poden aportar a les illes de compostatge comunitari disponibles en la nostra localitat, i instal·lats en el pàrquing del mercat i al carrer Calderón de la Barca.
María Obiol del consorci de residus Crea, ha segut l’encarregada d’explicar el concepte de compostatge comunitari, consells d’utilitat i la importància del tractament dels residus orgànics. També estava present l’educador ambiental, Andrés Sogorb i l’edil de Medi Ambient, Silvia Verdú.
El compostatge comunitari és una manera de fer compost de manera col·lectiva i adaptada al mig urbà on, per falta d’espai o temps, moltes famílies no poden fer-ho directament en els seus domicilis. Tots els ciutadans i ciutadanes que participen poden portar les seues restes orgàniques (restes de fruita i verdura, pòsits del café, restes de jardineria, etc) i a canvi reben una bossa del compost resultant.
El compost que s’obté dels compostadores comunitaris és un abonament natural i de gran qualitat, d’aspecte i olor que recorden a la terra humida, i que es pot usar per a les plantes de casa, ja que aporta una gran quantitat de nutrients a la terra.
L’objectiu d’augmentar la separació en origen de residus orgànics i que el tractament dels mateixos es realitze a nivell local, reduint amb això els impactes ambientals del desplaçament dels residus.
Durant la jornada formativa es van entregar als assistents un poal per a la recollida selectiva de residus orgànics a les cases, bosses compostables i documentació informativa, així com la clau d’accés a les illes. Les persones que no van poder acudir a la cita hauran de posar-se en contacte amb l’educador ambiental, Andrés Sogorb al telèfon 653 63 28 99